Sok tanácsot találtam, kaptam a "cseréprakás" technikájáról:
- mindenképpen valamilyen zárt térben süljön a kenyér, hogy jó kis gőz tudjon körülötte kialakulni, pl. jénai edény tetővel, nagyméretű sütőzacskó, stb.
- sütés előtt és után meg kell spriccelni hideg vízzel a tésztát - be kell még szereznem egy virágspriccelőt!
- sütés után azon forrón hidegre kell tenni a kenyeret
Sok beszédnek sok az alja, ímhol a végeredmény!
Fehér kenyér római tálban
Hozzávalók:
- 2 ek olaj
- 1 ek ecet
- 3,75 dl langyos víz
- 70 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 3 mk. só
- 2,5 dkg friss élesztő
- parányi margarin a tál kikenéséhez
A hozzávalókat érkezési sorrendben a kenyérsütő gép üstjébe pakoltam, dagasztó-kelesztő programra állítottam. A dagasztás után 5 perccel kivettem a tésztát, áttettem egy nagyobb tálba, és tiszta ruhával letakarva, plusz egy kispárnával rásegítve langyos helyen egy órát kelesztettem. 70 dkg lisztből való megkelt tésztát nem fogad be az üstöm :-)
Miután megkelt, lisztezett munkapulton alaposan átgyúrtam, veknire formáztam. A mázas! római tál alját (áztatás nélkül!) alaposan kikentem margarinnal, belefektettem a formázott tésztát, s konyharuhával letakarva duplájára kelesztettem. Míg a tészta kelt, a tál tetejét hideg vízben áztattam.
A megkelt tészta tetejét 3 helyen bevágtam, hideg vízzel óvatosan átkentem, a tálat befedtem a beáztatott tetejével, s hideg! sütőbe helyeztem. 10 percig maximális energián sütöttem, ennyi idő alatt alaposan átforrósodik. Utána visszavettem 180 fokra, 20 percet sütöttem fedő alatt, újabb 20 percet fedő nélkül.
A sütési idő letelte után a kenyeret rácsra tettem, átkentem hideg vízzel, s azon forrón kirohantam vele az erkélyre a mínuszokba. A hangját nem hallottam, mert rácsuktam az ajtót - belülről :-)
10 perc múlva behoztam, és a képen látható kenyér mosolygott rám. Oké, még nem precíz hódfarkú cserép, de valami elkezdődött :-) Az íze remek, ropogós a héja, foszlós a belseje...
Zuram kommentje: ilyen jó kenyeret még sosem sütöttél, mit csináltál vele? Olyan, mint a bolti! Kell ennél szebb bók? :-DD
Citromfű, köszönöm :-))
Nos, Viki, akkor már a tetőfedés is megy...Félre a tréfával: eszméletlenül szép cserepeket raktál rá:)))
VálaszTörlésGyönyörű a kenyered, gratulálok! :))
VálaszTörlésKöszönöm Lányok, nevessetek ki, de majdnem megkönnyeztem :-))
VálaszTörlésSZia!
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy!
Ilyen rövid idő alatt megsült?
Viki, ez gyönyörű! Gratulálok!
VálaszTörlésRenáta, ez összesen 50 perc, tökéletesen átsült!
VálaszTörlésCitromfű, halál boldog voltam :-) Köszönöm a szuper ötletet! S ahogy mondtam, Zuramat úgy kellett elkergetni mellőle, nehogy felfalja az egészet :-D
Dehogy nevetlek ki, én még ma is minden kenyeremnél roppant büszkeséget érzek. Izgatottan lesem mindet, hogy mekkorára fog nőni, cserepesedik-e rendesen....pedig három éve sütöm nap mint nap:))
VálaszTörlésSzia Viki!
VálaszTörlésMegsütöttem ma a kenyeredet! :)
Nagyon jó állagú, ropogós héjú és annyira foszlós...nagyon finom!
Köszönöm a receptet!
Szintia
Limara, nagyon megkönnyebbültem :-) Szerintem ezek olyan szuper dolgok :-)
VálaszTörlésSzintia, gratulálok! Örülök, hogy ilyen jól sikerült, söpörd be az elismeréseket érte!
Még másnaposan is finom puha volt! Jóízűen bekebelezte a családom az utolsó morzsáig! :)
VálaszTörlésSzintia
Nektek megsül az alja is a római tálban? első sütésre az enyém is ilyen ropogós lett de az alja nem nagyon sült meg, légkeverésesben sütöttem.
VálaszTörlésÖrülnék ha vki jó tippet adna a rómaiban sült kenyérhez, h jól átsüljön az alja is,én kézzel szoktam dagasztani nincs gépem.e mail címem feherangyal@vipmail.
VálaszTörlésfeherangyal: U.I nekem légkeveréses sütőm van azon milyen hőfokon kell sütni?
VálaszTörlésEz a római tálas ötlet bennem is motoszkál régóta. Jó, hogy rátaláltam, ki is fogom próbálni, most sokan leszünk, elfogy egy ekkora kenyér. Amúgy egy félkilós kenyérrel 3 napig elvan a családunk. Kenyérlisztet használtál?
VálaszTörlésGyönyörű lett ez a cipó.