Kívül ropogós, belül krémesen lágy - ő a gibanica. A balkán konyha egyik kedvelt fogása, a szerbeknél az ünnepi asztal elképzelhetetetlen nélküle.
Megint visszatért a tél - remélhetőleg már nem sokáig!! - s nyáridéző ízre vágytam. Ha nyár, akkor sopszka saláta, de most nincs szezonja azoknak a zöldségeknek. De ha sopszka saláta, akkor bizony feta, s az mindig kapható!
A recept első olvasatra megfogott, hidegen - melegen egyaránt pompás!Gibanica
Hozzávalók:
- 2 cs. réteslap (8 lapos)
- 25 dkg túró
- 25 dkg feta
- 2 dl tejföl
- 3 tojás
- só, bors, bazsalikom/oregánó
- kevés olaj
Egy közepes tepsit kibélelünk 4 db réteslappal, közéjük néhány csepp olajat kenünk.
A túrót, a fetát összetörjük egy tálban, hozzáütjük a tojásokat, lazítjuk 2 dl tejföllel, sózzuk (óvatosan, a feta sós!), borsozzuk, fűszerezzük bazsalikommal és/vagy oregánóval. Ha nagyon sűrű lenne, kevés ásványvízzel lazítható.
A másik csomag réteslap lapjait egyesével "összegyűrjük", beleforgatjuk a túrós-fetás masszába, s a lapokkal kibélelt tepsibe szépen egymás mellé tesszük. Ha marad a masszából, rálocsoljuk. A tésztacsomókat befedjük a maradék 4 réteslappal, pici olajjal meglocsoljuk a tetejét, s forró sütőben aranybarnára sütjük, kb. 30 perc alatt.
Kockára vágva tálaljuk.
Jé, én az édes változatot sütöttem, de ez is nagyon jó! Arra emlékeztet, amit a görögöknél ettünk sósan....Persze, hát az is a balkánhoz tartozik és a konyhájuk isteni!
VálaszTörlésNagyon finom lehet, juhtúróval még nem próbáltad?
VálaszTörlésTudod, a Zurad kedvéért... :))
Bár nem tudom, milyen lenne együtt a fetával?
Trinity, nekem ez az íz bolgár emlék, olyan jókat nyaraltunk ott, te jó ég...
VálaszTörlésVesta, juhtúróval még nem :-) De biztos nagyon finom lehet, itt eredeti morzsalékos szlovák brindzát lehet kapni - néniktől. Annak aztán olyan, de olyan bukéja van :-D
Tudom, Viki, gondoltam a bulgáriai gasztro-beszámolódra! Görögország és Bulgária úgy hiszem, nemcsak földrajzilag, de ételeiben is közel van....
VálaszTörlésÉn a brindzát rendszeresen használom juhtúró helyett:) Gyakrabban botlok bele:))
Viki, ez szuper, a horvát tengerparton ettem ilyet, ahogy olvastalak, hallottam a tengervíz zúgását :-)
VálaszTörlésÓ, evés közben nekem is "látomásaim" voltak, csupa-csupa nyári kép :-)
VálaszTörlésErre éjjel 15 cm-es hó hullott, s még mindig esik...
Azt gondolon, nálunk ezt hivják bureknek.
VálaszTörlésBurek? :-O Ennek utána kell néznem!
VálaszTörlésBocsi, hogy közbeszólok, de ez nem gibanica. Ez burek. A gobanica szlovénia keleti részén honos, rétesszerű, rakott sütemény, amit a túró mellett még mákkal, dióval és helyenként almával töltenek meg.
VálaszTörlésBocsi, hogy kozbeszolok, de tevedsz. EZ a gibanica (legalabbis egy derivatja, az eredetiben nincs sem feta, sem bazsalikom, sem oregano, de bors is inkabb mutatoba...)
TörlésAmirol te beszelsz, az a Prekmurska gibanica.
Wiki linkek:
Gibanica: http://en.wikipedia.org/wiki/Gibanica
Prekmurska gibanica: http://en.wikipedia.org/wiki/Prekmurska_gibanica
Udv Szloveniabol ;)
Köszi Moncsa a pontos leírást :-)
TörlésA gibanica Dél- szláv konyhán honos pl. Szerbiában erőteljesen használják :)a burek hasonló de azt inkább pékek csinálják és abban különbözik hogy vastag tésztával és kerek tepsiben sütik !!! Üdv.A.
VálaszTörlésAdri, köszönöm a pontos leírást :-)
VálaszTörlés