Max-nál láttam én is anno ezt a 100-as listát, mint Max lelkes törzsolvasója :-) Hol voltam még akkor a blogírástól, hajjaj… Aztán milyen az élet, pont Max-tól kaptam ajándékba a blogomat! Most
Cukroskata vette fel a fonalat, s tette közzé elsőként a saját százas listáját, s másoknál is láttam már a nekiveselkedést. 100 étel, kommentelve-bírálva, nem kevés!
A pacalpörkölt védelmében írom meg a listámat, karika szemekkel láttam a csíkokra vágott frottír törölköző titulust :-D Nő létemre nagyon szeretem ezt az izmos férfikaját, ráadásul családom férfitagjai nagyon jól tudják készíteni, sűrű szafttal, zamatosra, vörösbarnára…
Használati utasítás a 100-as listához:
vastagon szedett: amit már ettem
normál: amit még nem
piros dőlt: amit nem is akarok enni
1.
Ajvár – boltit ettem olyan 10 éves korom körül, nem hagyott mély nyomokat, azóta sem kerestem vele a kapcsolatot
2.
Aszú – szeretem a jó bort, nekem már túl édes, kenyeret kell hozzá harapnom
3.
Bableves csülökkel – szeretem, hétköznapokra szuper egytálétel
4. Baklava – sose ettem, nem is vágyom rá, tömény méz és dió, brrr…
5.
Baracklekvár – Nagymamám nagyon finomat tud főzni, két éve volt szédületes baracktermésük 2 fáról, hmmmm… Szeretem.
6. Bárányhús – birka formájában ettem még csak, mifelénk a lakodalmak nélkülözhetetlen főfogása
7.
Barátfüle – kizárólag szilvalekvárral – csak ne lenne olyan macera elkészíteni :-)
8.
Békacomb rántva – soha nem ettem, s szerintem nem is fogok. Aki kóstolta, nem alélt el tőle.
9.
Birsalma sajt – tömény cukor, szerintem nagyon csömör téma
10.
Bodza szörp – nagyon finom, különleges, de eddig mindig csak a másét ittam
11. Borsóleves – tejjel főzöm, apró galuskával, vagy gulyásszerűen csirkeaprólékkal – nyammm!
12. Bundás kenyér – kizárólag sósan, több napos kenyerek új köntösben
13. Burek – nemrégiben készítettem, gibanica művésznéven
14. Cékla saláta – brrrr… 15 évesen nyári gyakorlaton, üzemi konyhán egy szép napon 2 mázsa céklát kellett megfőznünk egy osztálytársammal és megpucolnunk… rágondolni se igen tudok…
15. Csalántea – tini koromban inkább, pattanás belső elűzésére :-)
16. Csevapcsicsa – Bulgáriában ettük, rettenet mennyiségű sopszka salátával, nyáááááár!
17. Csicsóka – papám kertjében terem, s azért ültette, mert magasra nő, szép a virága, ráadásul olyan jó hűvöst tart a tyúkoknak :-D Aztán felszedett nekem egy szatyor gumót, s krémleves formájában nyert új értelmet :-)
18. Csiga – azt hiszem, leélem nélküle az életemet
19. Csirkeláb a húslevesből – persze, néha jólesik elszopogatni. Mamám kedvence, nem kell rágni :-)
20. Disznósajt – disznótorok kötelező készítménye, igen finomra szoktak sikerülni, de néhány falat elég belőle
21. Erdei gombák – régesrégen gyerekkoromban eső után (mindig!) apám kivezényelte a családot a mezőre gombát szedni – tesómmal utáltuk a programot, kötelező volt. S olyan különleges dolgokat nem is tudtak belőle készíteni, pörkölt, gombás tojás, ilyenek. Felnőttként újra kell értelmeznem és kóstolnom őket.
22. Esterházy torta – finom, de nagyon diós, lehet nem ettem még jó helyen ;-)
23. Fagyasztott hal rudacskák – szökőévente egyszer
24. Fánk – 1-2 db egyszerre, nem szeretek hozzáfogni, mert ennyit nem lehet készíteni, s ez csak frissen jó. De akkor nagyon!
25. Fasírt – főzelékekhez lapos korongként, hidegtálhoz Stefánia-vagdalt képében, sok fokhagymával
26. Finomfőzelék – meglepő módon a suli menzáján elég finomra készítették, úgy emlékszem, megettem!
27. Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – jöhet! Pláne ha a háttérben ott hullámzik a Balaton!
28. Fonott kalács – szeretem, sósan-édesen
29. Főtt csöves kukorica – a szozopoli tengerparton árult kukoricát eddig még semmi sem tudta felülmúlni, mennyeien zsenge volt…
30. Gulyásleves – utána 1-2 túrós palacsinta, és kerek a világ
31. Gyümölcsbor – Papa valamelyik nyáron csinált meggybort, nagyon finom volt!
32. Hagymaleves – inkább fokhagymaleves
33. Halászlé – tészta nélkül, passzírozva, jó sűrűn, hozzá puha kenyér… Aztán másnap a megdermedt levet forró pirítósra kanalazni, ahol szétolvad – mennyei, tessék kipróbálni!
34. Jeges kávé – nyáron, sok habbal, minimális cukorral
35. Kakashere pörkölt – egyszer volt hozzá szerencsém, valamiért nem akartam újrázást :-)
36. Káposztás tészta – igen, alaposan megborsozva!
37. Kapros tökfőzelék – ha kaprot csak mutatóban tartalmaz
38. Karalábé – zömmel nyersen elropogtatva, önálló fogásként elvétve
39. Kaszinó tojás – a bolti nagyon vacak és műanyag, amit itthon készítek, na az már más téma!
40. Kecsketej – azt hiszem, még élő kecskét sem láttam :-D
41. Kemping sajt a tömlőből – inkább csak ételízesítőként, kelt tészták töltelékeként
42. Képviselőfánk – iszonyat csömör édes, nem szeretem
43. Knédli – soha nem ettem még
44. Kocsonya – télen imádom, lilahagymával, kenyérrel, pici citromot facsarva a tetejére
45. Kókuszgolyó – bulikaja, csak akkor szoktam készíteni
46. Kovászos uborka – a világból ki lehetne vele kergetni
47. Körömpörkölt – bográcsban addig rotyogtatva, míg a fölé tartott tenyér összeragad a gőztől, aztán puha kenyérke, rajta főtt krumpli :-) így szocializálódtam, nehéz, férfias kajákon :-)
48. Körözött – csak a házilag készített, lilahagymával
49. Krémes – lsd. képviselőfánk, nekem iszonyat csömör
50. Krumplipüré – tejjel és vajjal, szerecsendióval…
51. Krumplis tészta – imádom, imádom, imádom – jó borsosan
52. Lecsó – tojással, mérték nélkül, akár hidegen is
53. Lekváros bukta – ritkán sütök, 1-2 darabért nem szeretek nekiállni, pedig szeretjük
54. Libamáj – ó igen!
55. Lóhús – még nem ettem – és nem is akarok
56. Madártej – barátnőmmel készítettem életemben először tavaly nyáron, s rájöttem, hogy mások miért is rajonganak érte annyira
57. Majonéz – zömmel hamis majonézt használok, sokallni szoktam benne az olajat, mármint megenni ennyi olajat
58. Mákos guba – hamarosan műsoron, imádom a mákot
59. McDonald’s Big Mac Meal – Super size me! – egy életre elment a kedvem
60. Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – igen, akár még hidegen is!
61. Muszaka – Bulgária, Szozopol – a legelső nap a tengerparton, máig emlegetjük
62. Nyúlhús – sógornőmék tartanak nyulakat, tőlük volt szerencsénk nyúlhoz jutni. Finom, bár kissé száraz hús, bográcsban végezte, fehérborral, rozmaringgal, paradicsommal
63. Őszibarack befőtt – bevallottan a „bótit” esszük, ha esszük, nem nagyon megy nálunk se a befőtt, se a savanyúság
64. Pacal – lsd. körömpörkölt, a férfinépség isteni finomra képes elkészíteni. Étteremben ettem már iszonyút!
65. Padlizsánkrém – egy spéci verziót szoktam készíteni párolt hagymával és paradicsommal, ami langyosan a legfinomabb. Na azt aztán kanállal egyenesen a számba.
66. Palacsinta – mióta ráleltem a tökéletes receptre, sokkal szívesebben sütöm, lehet édes, sós, rakott, töltött…
67. Pálpusztai sajt – soha
68. Paradicsomos káposzta – menzakaja, aminél iszonyúbbat el sem tudok képzelni
69. Párizsi – ezer éve nem vettünk, csak húsipari hulladéktemetőnek hívjuk
70. Pilóta keksz – emlékszem, gyerekkoromban megdézsmáltam a kamrában, szirénként hívott magához :-) Finom, de valamiért sosem veszünk.
71. Pogácsa – ó igen! Tejfölös, tepertős, sajtos – szeretem, de szeretem!
72. Puding – bevallottan a zacskósat főzöm, aztán langyosan elkanalazzuk a fotelbe kuporodva
73. Puliszka – Garffyka kolléganőnél ettem fenomenálisan finomat, amit sikerült is reprodukálni itthon, s Zuram is ette!
74. Rántott hús – ritkán, pedig szeretjük (alapvetően ritkán sütök bő zsiradékban)
75. Rakott krumpli – házi kolbásszal, temérdek tejföllel
76. Rácponty tejföllel – nem volt még szerencsénk
77. Sárgarépa krémleves – sose ettem még
78. Somlói galuska – maga az elkárhozás :-D
79. Sóskaleves – fúúúúúúúúúúj
80. Sült gesztenye – gesztenyét csak ebben a formában, a többi verzió fullasztóan édes, tömény
81. Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – csak a piacon van ilyesmi hentes, ott meg inkább nem
82. Sült tök – imádom csak úgy kanalazva a héjából, vagy leves formájában. Tiniként képes voltam sütőtök bébiételt venni és azt enni :-)
83. Szilvapálinka – igen – feltéve, ha gyümölcsöt is látott
84. Szilvás gombóc – Mami istenien készítette, nekem nincs türelmem a tésztájával maszatolni, marad a „bóti” fagyasztott, ha végképp nincs idő főzni
85. Szőlős rétes – egyszer készítettem, diósan, finom volt, de nem újráztam
86. Sztrapacska – sok-sok juhtúróval!
87. Tatár beefsteak – kazalnyi frissen sült pirítóssal, imádom!
88. Tintahal – gyűrű formájában, a fagyasztott verzió, frisset még soha
89. Torma – nem nyerte el a tetszésemet
90. Töki pompos – fesztiválok, karneválok, kirakodóvásárok kihagyhatatlan eleme – itthon még nem sütöttem, de ami késik, nem múlik…
91. Töltött káposzta – nem rajongok érte, ezért nem is főzöm szinte soha, szerencsére Mamám sűrűbben készíti, ott szegény Zuram bepótolhatja a lemaradásokat
92. Töpörtyű – magában nem, inkább pogácsában vagy tepertőkrém formájában
93. Túró Rudi – elvétve 1-2 darabot évente, pedig nagyon finom
94. Túrós tészta cukorral – emberiség elleni bűntett
95. Vaddisznó pörkölt – még nem találkoztunk
96. Véres hurka – inkább májas hurka – vagy ha már vér, akkor hagymás vér sok borssal!
97. Virsli – szilveszterkor vagy levesbe, csak úgy igen ritkán
98. Zöldbab – palóclevesként
99. Zúzapörkölt – néha-néha, de akkor jól tud esni, pl. tökfőzelékkel
100. Zserbó – túl diós, túl lekváros, túl tömény, soha nem sütöm, vendégségben sem nyúlok utána
Akinek van kedve, ossza meg a nagyközönséggel a saját listáját, de készüljön fel, hogy embert próbáló munka :-)