A pacalpörkölt védelmében írom meg a listámat, karika szemekkel láttam a csíkokra vágott frottír törölköző titulust :-D Nő létemre nagyon szeretem ezt az izmos férfikaját, ráadásul családom férfitagjai nagyon jól tudják készíteni, sűrű szafttal, zamatosra, vörösbarnára…
Használati utasítás a 100-as listához:
vastagon szedett: amit már ettem
normál: amit még nem
piros dőlt: amit nem is akarok enni
1. Ajvár – boltit ettem olyan 10 éves korom körül, nem hagyott mély nyomokat, azóta sem kerestem vele a kapcsolatot
2. Aszú – szeretem a jó bort, nekem már túl édes, kenyeret kell hozzá harapnom
3. Bableves csülökkel – szeretem, hétköznapokra szuper egytálétel
4. Baklava – sose ettem, nem is vágyom rá, tömény méz és dió, brrr…
5. Baracklekvár – Nagymamám nagyon finomat tud főzni, két éve volt szédületes baracktermésük 2 fáról, hmmmm… Szeretem.
6. Bárányhús – birka formájában ettem még csak, mifelénk a lakodalmak nélkülözhetetlen főfogása
7. Barátfüle – kizárólag szilvalekvárral – csak ne lenne olyan macera elkészíteni :-)
8. Békacomb rántva – soha nem ettem, s szerintem nem is fogok. Aki kóstolta, nem alélt el tőle.
9. Birsalma sajt – tömény cukor, szerintem nagyon csömör téma
10. Bodza szörp – nagyon finom, különleges, de eddig mindig csak a másét ittam
12. Bundás kenyér – kizárólag sósan, több napos kenyerek új köntösben
19. Csirkeláb a húslevesből – persze, néha jólesik elszopogatni. Mamám kedvence, nem kell rágni :-)
20. Disznósajt – disznótorok kötelező készítménye, igen finomra szoktak sikerülni, de néhány falat elég belőle
21. Erdei gombák – régesrégen gyerekkoromban eső után (mindig!) apám kivezényelte a családot a mezőre gombát szedni – tesómmal utáltuk a programot, kötelező volt. S olyan különleges dolgokat nem is tudtak belőle készíteni, pörkölt, gombás tojás, ilyenek. Felnőttként újra kell értelmeznem és kóstolnom őket.
22. Esterházy torta – finom, de nagyon diós, lehet nem ettem még jó helyen ;-)
23. Fagyasztott hal rudacskák – szökőévente egyszer
24. Fánk – 1-2 db egyszerre, nem szeretek hozzáfogni, mert ennyit nem lehet készíteni, s ez csak frissen jó. De akkor nagyon!
25. Fasírt – főzelékekhez lapos korongként, hidegtálhoz Stefánia-vagdalt képében, sok fokhagymával
26. Finomfőzelék – meglepő módon a suli menzáján elég finomra készítették, úgy emlékszem, megettem!
27. Fokhagymás lángos, sajttal és tejföllel – jöhet! Pláne ha a háttérben ott hullámzik a Balaton!
28. Fonott kalács – szeretem, sósan-édesen
29. Főtt csöves kukorica – a szozopoli tengerparton árult kukoricát eddig még semmi sem tudta felülmúlni, mennyeien zsenge volt…
30. Gulyásleves – utána 1-2 túrós palacsinta, és kerek a világ
31. Gyümölcsbor – Papa valamelyik nyáron csinált meggybort, nagyon finom volt!
32. Hagymaleves – inkább fokhagymaleves
33. Halászlé – tészta nélkül, passzírozva, jó sűrűn, hozzá puha kenyér… Aztán másnap a megdermedt levet forró pirítósra kanalazni, ahol szétolvad – mennyei, tessék kipróbálni!
34. Jeges kávé – nyáron, sok habbal, minimális cukorral
35. Kakashere pörkölt – egyszer volt hozzá szerencsém, valamiért nem akartam újrázást :-)
36. Káposztás tészta – igen, alaposan megborsozva!
37. Kapros tökfőzelék – ha kaprot csak mutatóban tartalmaz
38. Karalábé – zömmel nyersen elropogtatva, önálló fogásként elvétve
39. Kaszinó tojás – a bolti nagyon vacak és műanyag, amit itthon készítek, na az már más téma!
40. Kecsketej – azt hiszem, még élő kecskét sem láttam :-D
41. Kemping sajt a tömlőből – inkább csak ételízesítőként, kelt tészták töltelékeként
42. Képviselőfánk – iszonyat csömör édes, nem szeretem
43. Knédli – soha nem ettem még
44. Kocsonya – télen imádom, lilahagymával, kenyérrel, pici citromot facsarva a tetejére
45. Kókuszgolyó – bulikaja, csak akkor szoktam készíteni
46. Kovászos uborka – a világból ki lehetne vele kergetni
47. Körömpörkölt – bográcsban addig rotyogtatva, míg a fölé tartott tenyér összeragad a gőztől, aztán puha kenyérke, rajta főtt krumpli :-) így szocializálódtam, nehéz, férfias kajákon :-)
48. Körözött – csak a házilag készített, lilahagymával
49. Krémes – lsd. képviselőfánk, nekem iszonyat csömör
50. Krumplipüré – tejjel és vajjal, szerecsendióval…
51. Krumplis tészta – imádom, imádom, imádom – jó borsosan
52. Lecsó – tojással, mérték nélkül, akár hidegen is
53. Lekváros bukta – ritkán sütök, 1-2 darabért nem szeretek nekiállni, pedig szeretjük
54. Libamáj – ó igen!
55. Lóhús – még nem ettem – és nem is akarok
56. Madártej – barátnőmmel készítettem életemben először tavaly nyáron, s rájöttem, hogy mások miért is rajonganak érte annyira
57. Majonéz – zömmel hamis majonézt használok, sokallni szoktam benne az olajat, mármint megenni ennyi olajat
58. Mákos guba – hamarosan műsoron, imádom a mákot
59. McDonald’s Big Mac Meal – Super size me! – egy életre elment a kedvem
60. Meggyszósz húslevesben főtt marhahús mellé – igen, akár még hidegen is!
61. Muszaka – Bulgária, Szozopol – a legelső nap a tengerparton, máig emlegetjük
62. Nyúlhús – sógornőmék tartanak nyulakat, tőlük volt szerencsénk nyúlhoz jutni. Finom, bár kissé száraz hús, bográcsban végezte, fehérborral, rozmaringgal, paradicsommal
63. Őszibarack befőtt – bevallottan a „bótit” esszük, ha esszük, nem nagyon megy nálunk se a befőtt, se a savanyúság
64. Pacal – lsd. körömpörkölt, a férfinépség isteni finomra képes elkészíteni. Étteremben ettem már iszonyút!
65. Padlizsánkrém – egy spéci verziót szoktam készíteni párolt hagymával és paradicsommal, ami langyosan a legfinomabb. Na azt aztán kanállal egyenesen a számba.
66. Palacsinta – mióta ráleltem a tökéletes receptre, sokkal szívesebben sütöm, lehet édes, sós, rakott, töltött…
67. Pálpusztai sajt – soha
68. Paradicsomos káposzta – menzakaja, aminél iszonyúbbat el sem tudok képzelni
69. Párizsi – ezer éve nem vettünk, csak húsipari hulladéktemetőnek hívjuk
70. Pilóta keksz – emlékszem, gyerekkoromban megdézsmáltam a kamrában, szirénként hívott magához :-) Finom, de valamiért sosem veszünk.
71. Pogácsa – ó igen! Tejfölös, tepertős, sajtos – szeretem, de szeretem!
72. Puding – bevallottan a zacskósat főzöm, aztán langyosan elkanalazzuk a fotelbe kuporodva
73. Puliszka – Garffyka kolléganőnél ettem fenomenálisan finomat, amit sikerült is reprodukálni itthon, s Zuram is ette!
74. Rántott hús – ritkán, pedig szeretjük (alapvetően ritkán sütök bő zsiradékban)
75. Rakott krumpli – házi kolbásszal, temérdek tejföllel
76. Rácponty tejföllel – nem volt még szerencsénk
77. Sárgarépa krémleves – sose ettem még
78. Somlói galuska – maga az elkárhozás :-D
79. Sóskaleves – fúúúúúúúúúúj
80. Sült gesztenye – gesztenyét csak ebben a formában, a többi verzió fullasztóan édes, tömény
81. Sült kolbász papírtányérról, a hentesnél – csak a piacon van ilyesmi hentes, ott meg inkább nem
82. Sült tök – imádom csak úgy kanalazva a héjából, vagy leves formájában. Tiniként képes voltam sütőtök bébiételt venni és azt enni :-)
83. Szilvapálinka – igen – feltéve, ha gyümölcsöt is látott
84. Szilvás gombóc – Mami istenien készítette, nekem nincs türelmem a tésztájával maszatolni, marad a „bóti” fagyasztott, ha végképp nincs idő főzni
85. Szőlős rétes – egyszer készítettem, diósan, finom volt, de nem újráztam
86. Sztrapacska – sok-sok juhtúróval!
87. Tatár beefsteak – kazalnyi frissen sült pirítóssal, imádom!
88. Tintahal – gyűrű formájában, a fagyasztott verzió, frisset még soha
89. Torma – nem nyerte el a tetszésemet
90. Töki pompos – fesztiválok, karneválok, kirakodóvásárok kihagyhatatlan eleme – itthon még nem sütöttem, de ami késik, nem múlik…
91. Töltött káposzta – nem rajongok érte, ezért nem is főzöm szinte soha, szerencsére Mamám sűrűbben készíti, ott szegény Zuram bepótolhatja a lemaradásokat
92. Töpörtyű – magában nem, inkább pogácsában vagy tepertőkrém formájában
93. Túró Rudi – elvétve 1-2 darabot évente, pedig nagyon finom
94. Túrós tészta cukorral – emberiség elleni bűntett
95. Vaddisznó pörkölt – még nem találkoztunk
96. Véres hurka – inkább májas hurka – vagy ha már vér, akkor hagymás vér sok borssal!
97. Virsli – szilveszterkor vagy levesbe, csak úgy igen ritkán
98. Zöldbab – palóclevesként
99. Zúzapörkölt – néha-néha, de akkor jól tud esni, pl. tökfőzelékkel
100. Zserbó – túl diós, túl lekváros, túl tömény, soha nem sütöm, vendégségben sem nyúlok utána
Akinek van kedve, ossza meg a nagyközönséggel a saját listáját, de készüljön fel, hogy embert próbáló munka :-)
Szerintem-nem akarlak ijesztegetni-de lehet, hogy ettél lóhúst gyerekkorodban, kolbászban...Nagyon száraz, zsírszegény kolbi val belőle.Amikor én voltam kamasz, nem is volt egy olcsó mulatság. Ma már én is borzongok tőle, barbár dolog, szegény ló....
VálaszTörlésVannak találkozási pontjaink, de a pörkölt lében úszó frottír törülköző tekintetében fenntartom az álláspontomat :-)
VálaszTörlésTrinity, áááá, mi szegények voltunk :-D Legalábbis mindenkinek ezt propagálták anyámék :-DD S mivel papa mindig hízlalt malacot, nem vettünk "bóti" kolbászt :-)
VálaszTörlésKata, ám legyen :-) Pedig ollllllyan jó tunkolni a szaftját puha fehér kenyérel :-DD
Kata: támogatlak frottírtörülköző-ügyben :-))) arra jövök rá, hogy NAGYON-NAGYON válogatós vagyok másokhoz képest :-S...
VálaszTörlésKrókusz, a paradicsomos káposztát szerintem kórusban utáljuk, azt egyszerűen semmi sem képes überelni, olyan iszonyatos :-))
VálaszTörlésDede, képes :-) nálam a madártej simán überel mindent. :-)))
VálaszTörlésHelló!
VálaszTörlésCsak azt szeretnémmondani, hogy a mamám csinálja a legfinomabb gibanicat a világon :D Nálunk teljesen más a gibanica, mint mondjuk a baranya megyeieknél... ez inkább rétes. és nagyon finom mákosan, szilvalekvárral a közepén :D
Békacomb nem?
VálaszTörlésNos, ha valaha is adnának, valahogy fénypostázd nekem. Imádom és legalább 15 éve nem ettem.
:-)))
TörlésMagától a szótól, hogy béka - is kiráz a hideg :-)))))))))))