Ez az az étel, amit már majdnem mindenféle húsféléből főztem, kivéve az eredeti receptúra szerinti bélszínből :-) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy igazi gyönyörű, érlelt bélszínnel 18 éves koromban találkoztam, a szakmai gyakorlati érettségin, ahol a Matrózhús párizsiasan című tételt húztam (előtte frankfurti leves, utána tiroli almás rétes, 3 óra alatt kellett előállítanunk).
Volt már Stroganoff nálunk sertésből, volt pulykából, csirkéből, most a fagyon üldögélt egy fél zacskó tengeri halfilé, hipp-hopp összedobtam a Stroganoff-halat. Vagy valami nagyon hasonlót :-)
Hal Stroganoff-módra
Hozzávalók:
- 60 dkg (tengeri) halfilé
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg gomba
- 4-5 db savanyú uborka
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- 1 púpos ek. mustár
- 1 púpos ek. ételkeményítő
- só, bors, pici pirospaprika
- 2 ek. liszt a hal forgatásához
- provanszi fűszerkeverék by Max :-)
A halat kiolvasztjuk, tenyérnyi darabokra vágjuk, besózzuk. A lisztet összekeverjük pirospaprikával és a provanszi fűszerkeverékkel, meghempergetjük benne a haldarabokat, s forró olajban hirtelen átsütjük mindkét oldalát.
A mártáshoz a vöröshagymát finomra vágjuk/reszeljük, kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a szeletekre vágott gombát, zsírjára sütjük. A csemegeuborkát vékony csíkokra vágjuk. Az ételkeményítőt simára keverjük egy kevés hideg vízzel, a tejszínnel, tejföllel, mustárral, a hagymás gombához keverjük, ekkor adjuk hozzá az uborkacsíkokat is. Kiforraljuk, ízlés szerint ízesítjük sóval és borssal.
Párolt rizzsel tálaljuk.
ez biztos nagyon finom, multkor megcsináltam ,csak nekem már nem jutott!
VálaszTörlés