Sültfokhagyma-krémleves
Hozzávalók:
- 3-5 egész fej! fokhagyma (ez aztán tényleg ízlés dolga)
- 3 ek olaj
- 1 púpos ek. liszt
- 8 dl víz
- 1 leveskocka (elhagyható)
- 1,5 dl (száraz) fehérbor
- 2 dl tejföl
- só, bors
A fokhagymákkal kezdjük. Megskalpoljuk az egészben hagyott fejeket, éppen csak a gerezdek hegyét vágjuk le. Meglocsoljuk pár csepp olajjal, sózzuk, borsozzuk. Jénaiba ültetjük őket, és sütőben kb. 30-40 perc alatt krémesen puhára sütjük. Azért néha lessünk rá, nehogy megégjen, mert keserű lesz!
Az így megsütött fokhagymát langyosra hűtjük, aztán a gerezdekből kiskanállal szépen kiszedhető a krémes belseje.
Míg a hagyma hűl, addig az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük apránként 8 dl hideg vízzel, csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre, kevergetve felforraljuk. Hozzáöntjük a fehérbort, beledobjuk a leveskockát, kiforraljuk. Beletesszük a fokhagymabelsőket, együtt forraljuk még néhány percet, hogy a leves átvegye a fokhagyma zamatát. Botmixerrel turmixoljuk, majd belekeverjük a 2 dl tejfölt (hőkiegyenlítés!) Ekkor már nem szabad forralni, mert a tejföl azonnal összeugrik! Megkóstoljuk, és ízesítjük sóval, borssal.
Pirított kenyérkockával, levesgyönggyel tálaljuk, ilyen köhögős-prüszkölős időben maga a mennyország... Színe miatt rendkívül rosszul fényképezhető, sorry!
Nagyon finom lehet, azt hiszem a napokban megcsinálom!
VálaszTörlés