2009. január 26., hétfő

Narancsos-gyömbéres koszorú

Finom kis uzsonnasütemény. A narancs és a gyömbér mámorító kombinációja. Hétvégére, de akár rohanósabb hétköznapi délutánokra, estékre - pofonegyszerű az összeállítása, s mindössze egyetlen edény koszolásával jár :-)


A sütemény létrejöttét három tényező indokolta:
  • Hétvégén mamiéknál voltunk, közeleg a születésnapja, szereti a puha, nem túl édes süteményeket - nosza hát!
  • Névnapomra kaptam egy szilikon koszorúformát, amit még nem avattam fel - éppen itt volt már az ideje!
  • A spórolós szuperben vödrös narancs akció volt, vettünk is egy vödörrel kis kétszemélyes háztartásunkba - most narancs van tízóraira, uzsonnára, éjjel-nappal narancs :-)



Narancsos-gyömbéres koszorú


Hozzávalók (a mérce a kisebb, 175 gr-os natúr joghurt pohara):

  • 4 tojás
  • 1,5 pohár cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1/2 pohár olaj
  • 2 narancs
  • 2,5 pohár liszt
  • 1 db 5 cm friss gyömbér/1 kk. őrölt gyömbér
  • 2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk fahéj
  • csipet só

Robotgéppel habosra keverjük a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval. Hozzádolgozzuk a joghurtot, az olajat, a két narancs reszelt héját s az egyik narancs kifacsart levéből kb. 2 evőkanálnyit, hozzáreszeljük/szórjuk a gyömbért. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd a tésztához adjuk. Simára keverjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát - esetemben szilikonos - formába töltjük, s 35-40 perc alatt készre sütjük. Kukkantsunk néha rá, s ha nagyon pirulna, a sütés vége előtt 10-15 perccel könnyedén borítsuk le alufóliával! Vigyázat, ha nem szilikonos formával dolgozunk, kenjük és lisztezzük ki/béleljük sütőpapírral a sütőedényt!


Variációk: püspökkenyér forma, őzgerinc forma, hagyományos kerek torta - mely akár utána meg is tölthető narancslekvárral!


Forrás: Stahl Judit: Enni jó!

2 megjegyzés:

  1. Chef Viki,
    nem bírom követni ezt a tempót:O
    Esetleg egy szeletkét by fénypost??Nagyon jól néz ki!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ne hidd :-) Ez pénteken készült, s milyen jól jött postnak hétfőn :-)
    Hm, finom is nagyon, ti is szeretitek a gyömbért...

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.