Gyalogolunk a barátnőmmel az általános iskolába, már felsősök vagyunk - háááááááát, ennek több, mint másfél évtizede... Útközben volt egy pici élelmiszerbolt, s rendszeresen betértünk friss mákos csomót (fogalmam sincs, mi volt valójában a neve) s hozzá egy fél liter tejet venni :-) Emlékszem, imádtam a közepéből kitépni a csücsköt, s azzal kezdve élvezettel befalni!
Az emléket muszáj volt életre hívnom, s megsütöttem a mákos tetejű kis "bogokat".
Mákos csomó
Hozzávalók:
- 1 ek olaj
- 1 ek ecet
- 3 dl langyos víz
- 50 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 1/4 friss élesztő
- a tetejére 2-3 evőkanál mák
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kenyérsütőgép üstjébe pakoljuk, dagasztó-kelesztő üzemmódban elkészítjük a tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk, s 8 egyenlő darabra vágjuk. A darabokat egyenként kb. 20 cm hosszú rudakká sodorjuk, s egyszerűen görcsre kötjük a hurkát. Kikent sütőlapra sorakoztatjuk őket, hagyjuk kelni 20 percig. Sütés előtt lekenjük vízzel, s megszórjuk egész mákkal.
A sütőt - aljában egy kis edényke vízzel - előmelegítjük 180 fokra, majd 25 perc alatt megsütjük a péksüteményeket.
Viki, ez desszerteu-ra kívánkozik :-)
VálaszTörlésHa megörökítettem volna a mozzanatokat :-) De csak sitty-sutty összedobáltam.
VálaszTörlésSzombati reggeli? Hm? :-)