Hortobágyi palacsinta
Hozzávalók 12-15 darabhoz:
- 2 db tojás
- 30 dkg liszt
- 4 dl tej
- 3-3,5 dl szóda/buborékos ásványvíz
- 0,5 dl olaj
- 1 kk. cukor
- 2 kk. só
A töltelékhez:
- 80 dkg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, őrölt kömény, pirospaprika
A mártáshoz:
- 2 dl tejföl
- 1 púpos ek. ételkeményítő
A palacsintatészta hozzávalóit simára keverjük, kicsit félretesszük pihenni. A hús odakészítése után egyiket a másik után szépen kisütjük.
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, beletesszük a pirospaprikát - pörköltalapot készítünk. Beletesszük a darált húst, fehéredésig kevergetjük, felöntjük tisztes mennyiségű vízzel, bőven legyen rajta. Így megspóroltuk a kész pörkölt ledarálását, illetve a hosszú léből rögtön továbbkészíthető a mártás is! Természetesen ízesítjük sóval, borssal, köménnyel.
A pörkölt-darált húst leszűrjük (!), levét felfogjuk egy kisebb lábasban. A hússzemecskéket "összefogjuk" 1-2 ek tejföllel, s megtöltjük vele a palacsintákat. Zsebkendőszerűen, illetve tetszés szerint hajtogatjuk - nekem erre áll rá a kezem.
A felfogott pörköltszaftot felforraljuk, s behabarjuk a tejfölben elkevert ételkeményítővel (hőkiegyenlítés!), s éppen egyet forralunk rajta.
Ez olyan gyermelyis lett:
VálaszTörlésKÉREK MÉÉÉÉGGG!
Ott a pont! A palacsintatészta egyszerűen maga a tökély, így könnyű :-))
VálaszTörlésMmmm. Az egyik nagy kedvencem...
VálaszTörlésJaaaj de guszta!
VálaszTörlésKééééééééreeeeeeek!
Imádom! :)))
nagyi50
Hmmmmm, a magyaros kaják közül azon kevesek közé tartozik, amit IMÁDOK!
VálaszTörlésHa nem ismerném a férjed biztos lennék benne, hogy már a szobát sem tudja elhagyni olyan kövér ettől ma sok finomságtól
VálaszTörlés