Még "blogger-szűz" voltam (hahaha), mikor először Macinál találkoztam ezzel a gyönyörűséges kaláccsal, s úgy rémlik, még aznap meg is sütöttem. Valamikor ősszel. A kalács rabul ejtett teljesen, a tészta egyszerűen tökéletes! A munkahelyemen is áradoztam, micsoda csoda kalácsot sütöttem, s egyik kolléganőm, aki Erdélyből származik megkérdezte: sósan nem próbálod ki?
Szöget ütött a fejemben. Mert ugye Húsvétkor milyen finom is a fonott kalács a friss sonkával! Hm!
Tegnap este aztán egyszer csak beúszott a fejembe: péksütemény elfogyott, kenyeret kellene sütni, mi lenne, ha sós kalácsot sütnék? Kéremszépen, a végeredmény csodafinom, év eleji fogyókúra ide vagy oda, Zuram repetázott két vastag szelet után :-) Az eredeti receptúrán csak egy hangyát kellett változtatni.
Hokkaido tejeskalács - sósan
Hozzávalók:
- 15 dkg tejszín (2 dl)
- 25 dkg tej (nem mértem, de a tejszínből kiindulva 3-3,5 dl)
- 1 tojás
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk. cukor
- 3 mk. só
- őrölt bors
A tejszínt és a tejet simán lemértem dkg-ra egy mérlegre tett tálban. Meglangyosítottam, majd a felsorolás sorrendjében kenyérsütőgépben megdagasztottam, kelesztettem.
A menet eztán megegyezik az eredeti verzióval, a pihentetési/kelesztési idővel csaltam. A 4 darabra vágás után nem pihentettem 20 percig, hanem egyből kinyújtottam, feltekertem, formába tettem, s formában is csupán 30-35 percet hagytam kelni, de elég is volt, mert impozáns méretet öltött.
Előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.
Itt is és Maxnál is hízlaltok:)) Merénylet ellenem, valljátok be:)
VálaszTörlésNagyon szép lágynak és könnyűnek tűnik a tésztája, grat!!!
A lényeg: mekkora formába tetted, Viki???
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKörkérdést intéztem Hozzád, légyszi nézz be konyhámba. Köszönöm.
Igen Trinity, a tésztája mint a pille, foszlós kis kalács!
VálaszTörlésA formám elég kicsi, illetve alacsony, kibuggyant felül a tészta. Azt hiszem, olyan 30x15x10-es. Szélesebb és magasabb kellene, a hossza ideális.
Max, nézlek!
VálaszTörlésJó hír:))))
VálaszTörlésNálam is házi feladat!!!Gyere, légyszi.....