2007. nyarán nyitott nálunk a "hülyeazértnemvagyok" üzletlánc egy tagja, szerintem a fél megye várta lélegzet-visszafojtva a nyitási akciókat, amikor is ugye ingyen hajigálnak az ember után mindenféle csudi dolgokat :-D
Akkoriban már nagyon sóvárogtam egy kenyérsütő gép után, de kiböjtöltük a nyitást, hátha... Persze árengedmény nem volt ezen termékcsoportra, de nagy boldogan beruháztunk a gépre, azóta tart a szerelem. Bolti kenyeret azóta 1-2 alkalommal vettünk, amikor már nagyon megszorultam időben.
Eleinte szigorúan üst alakú kenyereket sütöttem, és dagasztásra-kelesztésre használtam, s egy fél éve álltam át a dagaszt-keleszt, utána sütőben megsüt típusú kenyerekre. Imádjuk... Még langyosan levágni a sarkát, és magában befalni...
Igyekszem mindig újabb és újabb kenyereket sütni, ízesítésben variálok jobbára. Most egy burgonyás kenyeret sütöttem, még vasárnap, közben néztem a Lesz ez még ígysem! c. filmet, ahhoz képest kimagaslóan jól sikerült. Még van belőle, és még mindig puha, foszlós!
Burgonyás kenyér
Hozzávalók
- diónyi puha zsír (!)
- 1 ek ecet
- 3 kisebb főtt burgonya
- 2,5-3 dl langyos víz
- 55 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- kevés bors
- 1/4 kocka friss élesztő
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük és hűlni hagyjuk. A hozzávalókat érkezési sorrendben az üstbe tesszük, dagasztjuk-kelesztjük (nálam ez másfél óra). A víz mennyisége liszt- és burgonyafüggő, nézzünk rá, nehogy nagyon kemény vagy ragacsos legyen a tészta!
Ha megkelt, lisztezett munkalapon kicsit átgyúrjuk, veknit formázunk belőle, kikent sütőlapra tesszük, és kelesztjük még egy fél órát. A sütőt forróra előmelegítjük, aljában egy kis edényben vízzel (gőzös sütő). A kenyeret tetszés szerint 2-3 helyen bevágjuk, lekenjük vízzel, és sütőnk ismeretében 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kong az alja.
A kenyeret rácsra téve hagyjuk hűlni.
Kérdés: tessék mondani, a cserepeket hogyan kell rá felszerelni?
Szia !
VálaszTörlésGratulálok a kenyredhez,nagyon szép!
Cserepekhez jénai,vagy sütőzacskó szükséges.Ezekben gőz képződik,ha sütés előtt bespricceled a tésztát vízzel.Amikor kiveszed a sütőből,akkor is egy kicsit.és mehet a hideg folyosóra.
Sok szerencsét!
Aham, szóval a fedettségben van a titok! Be kell ruháznom egy termetes jénaira, úgy látom :-)
VálaszTörlésKöszönöm a tanácsot!
Elsőre egy csomag méretes sütőzacsi is megteszi, szerintem.....
VálaszTörlésA kenyér amúgy gyönyörűséges!!!!
Lilian
Viki, a cserepeken elgondolkodtam, hirtelenjében nem értettem, mit és hova akarsz szerelni erre az ínycsiklandóan kínálkozó kenyérre ...
VálaszTörlés:-)
Azta, ez igen!!!
VálaszTörlésHogy is van ez az "öregekárnyéka"????????
Én lábasban vizet teszek a sütő aljára. Légkeveréses sütőm van és úgy tapasztaltam ki, hogy ha gőzben sütöm nem szárad ki és ropogós lesz a teteje. Ezt a receptet is megsütöttem nagyon finom és szép lett!!! Gabi
VálaszTörlésSzia! Gratulálok, nagyon szép kenyeret sütöttél! Cserepek titka valóban a sok gőz, de a sokburgonyás kenyér soha nem lesz olyan cserepes mint a síma. Viszont tényleg nagyon finom! Ha a burgonya főzővizét használod a dagasztáshoz, akkor még tökéletesebb!
VálaszTörlés