2008. december 30., kedd
Szilveszterre hangolódva
2008. december 29., hétfő
Ne csak együnk, igyunk is!
Hozzávalók 1 literhez:
- 9 dl házipálinka
- 1 dl akácméz
- 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
A mézet bögrébe öntöttem, hozzáadtam kb. 1 dl pálinkát, és mikróban összemelegítettem. Így a méz maradéktalanul feloldódik, s a majdani kész "műalkotás" sem lesz opálos, hanem aranylóan áttetsző. A meleg mézes keveréket hozzáöntöttem a maradék pálinkához, beleszórtam a fűszerkeveréket, üvegbe töltöttem. Hűvös, sötét helyen érleltem legalább egy hétig, naponta felrázva, hogy a fűszerkeverék zamata átjárja az italt.
Az érlelési idő letelte után aztán leszűrjük (én nem tettem, az alján továbbra is ott a fűszer), szép üvegekbe töltjük, és ha alkalom adódik, hidegen kínáljuk.
2008. december 27., szombat
Sósat, sósat, jó ropogósat!
- 25 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg túró
- ízlés szerinti só, bors
- mexikói fűszerkeverék
- tetejére reszelt sajt
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 kis pohár tejföl
- 2 tk. só
- 20 dkg margarin
- 20 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só
- 1 mk. pirospaprika opcionálisan, csak a szín kedvéért
2008. december 26., péntek
Borzos
Hozzávalók:
- 5 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 ek méz
- 1 dl tej
- 2 cs. sütőpor
- csipet só
A mázhoz:
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 3 púpos ek kakaópor (cukrozatlan)
- 3 ek rum
- 20 dkg kókuszreszelék
A puha margarint habosra keverjük a cukorral, csipet sóval és a mézzel. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Egy igen sűrű, ragacsos tésztát kapunk végeredményként, amit kikent-lisztezett tepsibe simítunk/tapicskolunk. Előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba!) Rácsra fordítjuk, hűlni hagyjuk.
Ha kihűlt, keskeny téglalapokat vágunk belőle.
A mázhoz nagyon gyenge lángon összeolvasztjuk a margarint, a cukrot, kakaóport és a rumot. Ha simára olvadtak, egyenként belemártjuk a süteménydarabokat (mondjuk két villa segítségével) s utána meghempergetjük a kókuszreszelékben.
Sütőpapíros tálcára sorakoztatjuk őket, kicsit száradni-szikkadni hagyjuk, majd hűvös helyen tároljuk.
Ami szentestén elmaradt
Pulykacsíkok vörösboros-mazsolás mártással
Hozzávalók:
- 60 dkg pulykacomb filé (vagy opcionálisan pulykamell)
- só
- bors
- 1 tk. kakukkfű
- vaj és olaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 15 dkg mazsola
- 3 dl (száraz) vörösbor
- 3 dl víz
- 3 ek szójaszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kk. őrölt bors
A gastrique-hoz:
- 0,5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 3 ek balzsamecet
A mártással kezdjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon puhára pároljuk. Felöntjük a vörösborral, a vízzel, hozzáadjuk a szójaszószt és a mazsolát, majd 25-30 percig lassú forrásban tartjuk, fedő nélkül!
Míg a mártás fő, vékony csíkokra vágjuk a pulykahúst. Egy tálban összekeverjük ízlés szerinti sóval, őrölt borssal és a kakukkfűvel, hogy minden egyes húsdarabot érjenek a fűszerek. Egy mélyebb serpenyőben összeolvasztjuk az olajat és a vajat, és a húst két részletben, adagonként 8-10 perc alatt barnára sütjük.
A gastrique. A cukrot simára keverjük a vízzel, majd keverés nélkül, erős lángon kb. 10-12 perc alatt sötét karamellé melegítjük. Ekkor lehúzzuk a lángról, és nagyon óvatosan hozzáadjuk a 3 ek. balzsamecetet. Vigyázat, pattog, spriccel! Az ecetes karamellt visszatesszük a tűzre, újra folyékonyra melegítjük, majd beleöntjük a boros-mazsolás szószba. Megkóstoljuk, egészen kicsi sóval és tetemes mennyiségű őrölt borssal ízesítjük. Botmixerrel pürésítjük, de csak annyira, hogy azért a mazsolaszemek rusztikusan, haraphatóan megmaradjanak benne!
A megsült pulykacsíkokat visszalapátoljuk abba a serpenyőbe, amiben kisütöttük őket, ráöntjük a mártást, és összeforrósítjuk. Párolt rizzsel tálaltam, s a maradék bor is gazdára lelt utána :-)
2008. december 25., csütörtök
Szenteste - szent vacsora :-)
Sült lazac almás burgonyával
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 db lazacpatkó
- 6 db közepes burgonya
- 2 db nagyobb alma
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, kakukkfű
- vaj és olaj a sütéshez
Ajándék
"Ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten,
magam, magam."
Mondja a költő.
Ajándék, mondom én, mellyel megleptek... Nem születésnapra, karácsonyra.
Itt is szeretném megköszönni a segítségét, a barátságát, az önzetlen jóságát!
Karácsonyra kaptam, ezért úgy gondoltam, karácsonykor veszem birtokba. Mivel már durván egy hete tudomásom van róla, ezért az elején lesz némi időbeli ugrálás receptek és bejegyzések között, hiszen elkezdtem a gyűjtőmunkát :-) Nálunk a december vége sűrű vendégjárást, sütés-főzést jelent - a karácsonyon felül.
Kedves Barátaim, kedves Olvasó - boldog karácsonyt! Üdvözöllek a blogomon, üdvözöllek a konyhámban!